DCA 13 08|06|16

Affiche_02.indd

UITNODIGING 

Design Café Achterhoek  8 juni 2016
Locatie: theaterzaal Gruitpoort, Hofstraat 2  Doetinchem 

Tijd: 19.30 inloop, 20.00-22.00 uur programma, daarna borrel in café Gruitpoort
Thema: Local & Global – Design & kunst voor een wereld in transitie 

Ontwerpers, kunstenaars en andere creatieve professionals, ondernemers  en geïnteresseerden zijn van harte welkom bij het Design Café Achterhoek op 8 juni in de Gruitpoort in Doetinchem. Net als in 2015 organiseren DCA, ( APA) Stichting Architectuur Prijs Achterhoek en BNA Gelre (Branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus) gezamenlijk een inspirerend programma vol creatieve grensverleggers, overstekers en kruisbestuivers.

De wereld in transitie
De wereld is in beweging. Niet alleen in het (geo)politieke landschap vinden er grote aardverschuivingen plaats. Ook in onze dagelijkse leefomgeving worden we geconfronteerd met talloze veranderingen. De media staan bol van begrippen als duurzaam, innovatief, ecologisch, respectvol en verantwoordelijk. 

Hoe kunnen design, kunst en architectuur kunnen worden ingezet om de toekomst van onze snel veranderende wereld vorm te geven? Ontwerpers, architecten en kunstenaars wordt steeds vaker geconfronteerd met de prangende vraag of zij radicaal verder moeten gaan dan het bedenken van mooie, esthetisch verantwoorde vormen. Of zij hun talenten moeten inzetten om een ‘betere’, ‘verantwoorde’ of ’ideale’ samenleving te ontwerpen. En vragen moeten beantwoorden als: Hoe geven zij vorm aan de gedachte ‘Think global, act local’? Hoeveel en wat heeft een mens nodig om te kunnen wonen? En hoe kunnen design en architectuur doelmatig worden ingeschakeld bij het produceren van voedsel of anders wonen? 

Onze gastsprekers presenteren op 8 juni hun visie, ontwerpen en oplossingen voor actuele vraagstukken in de domeinen wonen, voedselproductie en -consumptie en ‘global living’.   

Architect Daniël Venneman  (van The Cloud Collective, Woonpioniers, Hermit Houses) verkent nieuw leefgebied en ontwerpt, maakt en bouwt vernieuwende betaalbare duurzame woonconcepten. Met zijn  ‘E-bouwcultuur’ of ‘Do It  Yourself – architectuur ‘ laat hij door de gebruikers zelf een bijdrage leveren in ontwerp of zelfbouw van  o.a. Tiny Houses en Hermit Houses. Ultieme doel is een Nederlandse ‘cabin-culture’, een netwerk van natuurvriendelijke huisjes op bijzondere plekken.

Ontwerpers Annelou van Griensven en Anne-Marie Geurink  van Dynamic Food betrekken de stadbewoner weer bij lokale voedselproductie en versterken zo de sociale cohesie en de verbinding tussen stad en omgeving. Ze geven een oplossing voor tijdelijk leegstaande locaties binnen de stedelijke omgeving. 

Kunstenaar Joost Elschot herbouwt en repareert op een speelse en pragmatische manier, geïnspireerd door West-Africa, de wereld volgens zijn eigen logica. Tijdens zijn roadtrips bestudeert hij zijn dagelijkse omgeving aan de hand van tekeningen. 

Fotograaf Ton van Vliet is gefascineerd door architectuur zonder architecten. En dan met name ‘boerenbouwsels’. Het verdwijnen van bepaalde type boerenbouwsel doordat de landbouw is veranderd. Kleine tijdelijke bouwsels waar in principe geen geld aan wordt uitgegeven of bouwsels die wél langer staan of sommige bouwsels waarvoor industriële alternatieven in de plaats zijn gekomen.

Programma 

19.30 Inloop

20.00 Zaal open: Introductie en welkom door Mariëtte Sontag 

20.05 Presentaties gastsprekers

21.15 Tafelrondes:  In kleinere groep ga je in gesprek met een van de gastsprekers

21.45 Afsluiting en borrel

Organisatie en concept:

Design Café Achterhoek is een concept van Heidi Otten en Mariëtte Sontag. DCA is een inspirerend Achterhoeks ontmoetingsplatform voor vakinhoudelijke verdieping en uitwisseling voor ontwerpers uit alle disciplines, kunstenaars  en creatieve professionals. DCA vindt 4x per jaar plaats in (samenwerking met) de Gruitpoort. Voor meer informatie over het Design Café op 8 juni: 

DCA www.designcafeachterhoek.nl en info@designcafeachterhoek.nl  06 1225 9296 / 06 2369 1419

APA www.architectuurprijsachterhoek.nl  06 5343 4106  

BNA www.bnagelre.nl  tel. 06 5104 0104

Reacties zijn gesloten.